Snarveier
Hopp til navigasjon
Hopp til søk
Hopp til hovedinnhold
Slå på/av skjermleservennlig versjon
Praktiske opplysninger fra offentlige etater
Skriv ut siden

Egenandel/frikort

Som medlem i folketrygden betaler man bare en bestemt del av utgiftene ved helsetjenester fra det offentlige. Dette kalles for egenandel. Dersom du har betalt egenandeler opp til et visst beløp, kan du få frikort. Da slipper du å betale egenandel resten av kalenderåret. Det finnes to typer frikort. Beløpene for frikort blir fastsatt av Stortinget hvert år. Du kan følge med på hvilke egenandeler som er registrert på deg, utbetalinger og frikortvedtak ved å logge deg inn på helsenorge.no.

Det er to typer frikort (som kalles frikort for egenandelstak 1 og 2):

Frikort egenandelstak 1: gjelder for godkjente egenandeler betalt til lege, psykolog, poliklinikk, røntgen, reise til undersøkelse og behandling (pasientreiser) og ved kjøp av medisiner og utstyr på blå resept. Frikort for egenandelstak 1 sendes automatisk i posten til din folkeregistrerte adresse når du har rett på det. 

Frikort egenandelstak 2: gjelder godkjente egenandeler betalt for fysioterapeut, enkelte former for tannsykdommer, godkjente opptreningsinstitusjoner og behandlingsreiser til utlandet i regi av Oslo Universitetssykehus - Rikshospitalet HF. Frikort for egenandelstak 2 sendes automatisk i posten til din folkeregistrerte adresse når du har rett på det. 

Fritak fra å betale egenandel

Du er fritatt fra å betale egenandeler ved blant annet svangerskapskontroll, undersøkelse og behandling av barn under 16 år, psykoterapeutisk behandling av barn og ungdom under 18 år, allmennfarlige smittsomme sykdommer eller mistanke om slike.

Tips en venn

Tips en venn om denne siden på epost