Skróty
Przejdź do nawigacji
Przejdź do wyszukiwania
Przejdź do strony głównej
Włącz/wyłącz zawartośc przyjazną dla czytników ekranu
Praktyczne informacje z urzędów publicznych
Drukuj stronę

Prawo pobytu na podstawie ustawodawstwa EOG

Jeśli jesteś obywatelem EU/EOG/EFTA i posiadasz ważny dowód tożsamości lub paszport, masz prawo do pobytu i pracy w Norwegii przez okres do 3 miesięcy. To samo dotyczy członków Twojej rodziny, którzy są obywatelami EU/EOG/EFTA. Członkowie rodzin, którzy nie są obywatelami EU/EOG/EFTA muszą posiadać ważny paszport oraz udokumentować, iż są na Twoim utrzymaniu lub są członkami Twojej rodziny.

Jeśli jesteś obywatelem EU/EOG/EFTA i chcesz przebywać w Norwegii przez okres dłuższy niż 3 miesiące, musisz posiadać pracę.

Obywatele EU/EOG/EFTA nie muszą ubiegać się o pozwolenie na pobyt, lecz muszą zarejestrować się przez internet. Po rejestracji w internecie, musisz zgłosić się do najbliżego posterunku policji. Jeśli mieszkasz w regionie, gdzie działa Centrum Obsługi Pracowników Zagraniczych, udaj się tam. Weź ze sobą ważny dokument tożsamości lub paszport oraz zaświadczenie o zatrudnieniu lub umowę o pracę, która jest zgodna z postanowieniami Kodeksu Pracy. 

Jeśli spełniasz warunki rejestracji, otrzymasz poświadczenie rejestracji. Jest ono wydawane bezpłatnie i obowiązuje na czas nieokreślony tzn. nie musisz og odnawiać. Świadectwo rejestracji jest ważne tak długo, jak spełnione są warunki do jego otrzymania,tzn. tak długo jak posiadasz podstawę do pobytu np. jako pracownik lub student. Masz możliwość zmiany podstawy pobytu np. z pracownika na prowadzącego samodzielną działalność gospodarczą i nie musisz tego zgłaszać.

Po upływie 5 lat masz prawo ubiegania się o stałe prawo pobytu.

Utrata prawa pobytu
Prawo do pobytu traci się kiedy pobyt poza Norwegią wynosci więcej niż 6 miesięcy w ciągu roku kalendarzowego. Przeprowadzkę należy zgłosić do rejestru ewidencji ludności. W przypadku następnego pobytu w Norwegii należy się ponownie zarejestrować.
Prawo do pobytu może zostać jednak zachowane, jeśli nieobecność jest uzasadniona. W przypadku ciąży, porodu, poważnej choroby, studiów lub kształcenia zawodowego oraz oddelegowania do innego kraju, uznaje się nieobecność do 12 kolejno następujących po sobie miesięcy. Odbywanie służby wojskowej lub cywilnej jest także uznawana za nieobecność uzasadnioną.  

Ochrona przed wydaleniem
Jeśli jesteś obywatelem kraju EOG, masz rozszerzoną ochronę przed wydaleniem. Możesz jednak zostać wydalony, jeśli władze uznają, iż stwarzasz poważne zagrożenie dla porządku publicznego i bezpieczeństwa. Jako obywatel EOG zostaniesz wydalony tylko z Norwegii i nie zostaniesz zgłoszony do Systemu Informacyjnego Schengen (SIS).

 

Poleć znajomemu

Powiadom znajomego o tej stronie