Skip to main content

Rett på norskopplæring, norsktrening, norskprøven, nettressurser

Norskopplæring

: 14. August 2024

Flyktninger som er mellom 18 og 67 år kan få norskopplæring i kommunen de bor i. Her finner du mer informasjon om norskopplæring.

Norskopplæring er en del av introduksjonsprogrammet for deg som har rett og plikt til å delta i programmet.   

Hvem kan få norskopplæring?  

Er du deltaker i introduksjonsprogrammet har du rett til norskopplæring i kommunen du bor i.

Hvor lenge kan du delta?  

Det er antall år du har gått på skole i hjemlandet ditt som bestemmer hvor lenge du får gratis norskopplæring. Flytter du til en annen kommune beholder du retten til opplæring i norsk. Dersom du har gyldig permisjon fra opplæringen, får du forlenget opplæringen med tiden du har permisjon. 

Du kan få norskopplæring selv om du ikke kan delta i introduksjonsprogrammet. I noen tilfeller varer retten til opplæring i norsk lengre enn introduksjonsprogrammet, og du kan fortsette med opplæring i norsk selv om du er ferdig med introduksjonsprogrammet og har fått jobb. 

Hvorfor må du delta på opplæringen?  

Opplæringen i norsk skal hjelpe deg i å oppnå et nivå som gjør at du kan starte i arbeid. Norskopplæringen kan også kombineres med arbeid, for eksempel ved at du får undervisning på kveldstid eller digitalt.  Kommunen skal tilby deg en 1 gratis norskprøve. Norskprøven  dokumenterer ferdighetene dine i norsk. 

Deltakere i introduksjonsprogrammet har også en plikt til å gjennomføre norskopplæring, og til å ta en avsluttende prøve i norsk. Det er viktig å gjennomføre plikten hvis du på et senere tidspunkt skal søke om permanent oppholdstillatelse.  

Hva lærer du?  

I norskopplæringen lærer du å lese, å skrive og å snakke norsk. Dette betyr  at du skal bli kjent med ord og begreper som du trenger i det norske arbeidslivet.  

Norskopplæring kan skje både i et klasserom, men også ute på praksisplassen eller arbeidsplassen. Opplæringen skal gjøre deg klar til å delta i eventuell videre opplæring, utdanning, arbeid og samfunnsliv.  

Hvordan blir det du lærer dokumentert? 

Etter at du er ferdig med norskopplæringen din, skal du ta en norskprøve. Kommunen skal tilby deg prøven, og du har rett til å ta prøven gratis 1 gang. Norskprøven dokumenterer ferdighetene dine i norsk. 

Har du kollektiv beskyttelse fra Ukraina kan du velge å ta norskprøven dersom du ønsker det.  

Bli med på norsktrening

Med bedre norsk kan du få et bedre liv i Norge. Norsktrening er for alle som vil øve seg i norsk. Ingen registrering. På norsktrening møter du andre som også vil øve. Oppgaver kan være å lese avisen, ha rollespill og øve på å prate. 

Alle disse frivillige organisasjonene gir deg norsktrening gratis. Du må ta kontakt med dem for å vite hvordan du kan bli med. 

Nettressurser

Her finner du oversikt over nettressurser som du kan benytte på egenhånd før oppstart i kommunal opplæring, eller i kombinasjon med opplæring i norsk og samfunnskunnskap i regi av kommunen.