Skip to main content

Fritid og frivillighet

: 13. August 2024

Her finner du informasjon om frivillige lag og organisasjoner, lokale fritidstilbud for barn og unge, og støtteordninger for deltagelse eller utstyr.

Frivillige lag og organisasjoner

Alle kan bli medlem i et lag eller en organisasjon i Norge.

Det er mange ulike typer organisasjoner i Norge, alt fra speiderlag, musikkorps, idrettslag, humanitære organisasjoner og menigheter. Mange innvandrere er med i innvandrerorganisasjoner, hvor medlemmene har samme nasjonale eller etniske bakgrunn. I de fleste organisasjoner må man betale en medlemsavgift. 

Du kan ta kontakt med kulturetaten i kommunen din dersom du ønsker mer informasjon om frivillige lag og organisasjoner, eller dersom du ønsker å bli medlem i et lag eller en organisasjon i nærområdet ditt. 


Dugnadsarbeid

Dugnad er i dag en integrert del av det norske samfunnet og er frivillig arbeidsinnsats som ofte gjøres av en gruppe mennesker for å oppnå et felles mål. Dette kan være for eksempel innsamling av penger til en organisasjon, vedlikehold av lokaler eller organisering av et arrangement.

Frivillige arbeid er svært viktig for de aller fleste organisasjonene i Norge. Nesten to tredeler av alt arbeid som gjøres i frivillige organisasjoner, er ubetalt. Over halvparten av den voksne befolkningen i Norge deltar i frivillig arbeid i løpet av et år. Dette er rekordhøyt i internasjonal sammenheng.

Mange lag og organisasjoner finansierer noe av driften ved hjelp av loddsalg, og salg av kaffe og kaker på arrangementer og lignende. Som medlem må du være forberedt på å delta i dette frivillige arbeidet.

Lokale fritidstilbud


Fritidstilbudet i kommunene kan være organiserte aktiviteter, underholdningstilbud, treningsmuligheter, foreninger, kurs, restauranter og sosiale møteplasser.

Fritidstilbud for barn og unge

For mange norske kommuner er det viktig å ha tilbud til barn og unge for å gi dem et godt oppvekstmiljø. Kommuner støtter ofte tiltak som skolefritidsordninger, fritidsklubber, idrettslag, kulturskoler og foreninger for de yngste barna.

Ønsker du å vite mer om dette, ta kontakt med kommunen du bor i, eller besøke kommunens nettsider.


Musikk- og kulturskoler

Kulturskolene tilbyr barn undervisning i dans, musikk, teater og kunst. Kulturskolene er som regel kommunale, men kan også være et samarbeid mellom to eller flere kommuner. Kommunene betaler ofte deler av kostnadene for aktiviteter i kulturskolen, men foreldre må også betale en egenandel. Hvor mye det koster varierer fra kommune til kommune.

Ønsker du å vite mer om dette, ta kontakt med kulturetaten i den kommunen du bor i, eller besøke kommunens nettsider.


Kunst og kultur

De fleste kommuner har også et variert kulturtilbud til voksne. Det kan være teater, foredrag, debatter og kino. Tilbudet varierer fra kommune til kommune. 

Ønsker du å vite mer om kulturtilbud i din kommune, ta kontakt med kulturetaten i kommunen. 

Se også Medlemsforeninger — Norske Kunstforeninger

Lokale idrettslag

Den organiserte idretten er godt etablert i Norge. Mange barn, unge og voksne er medlem i idrettslag. Idrettslagene i Norge er åpne for alle. Aktivitetene foregår på barnas premisser og alle barn skal inkluderes i miljøet, uavhengig av ambisjoner og behov. Målet er at barna skal trives og ha det gøy sammen med venner. Foreldre må betale en egenandel for at barna deres skal være medlem i et idrettslag.

Ønsker du å vite mer om hvilke lokale idrettslag som finnes i din kommune, ta kontakt med kulturetaten i kommunen. 

Friluftsliv

Å gå på tur er en sentral del av norsk kultur. Turer i naturen gir økt helse, fellesskap med andre, bedre kulturinnsikt og nye relasjoner. Mange innvandrere opplever at det er lettere å bli kjent med nordmenn ute i naturen. Dermed blir de også bedre kjent med den norske kulturen og det norske språket.

Mange lokale medlemsforeninger i Den Norske Turistforening (DNT) arrangerer “Ferskingkurs", friluftskurs, “Til topps-grupper” og andre aktiviteter for nyankomne i Norge.

Ferskingkurs tar for eksempel for seg viktig samfunnskunnskap som allemannsretten, turkulturen i Norge, og hvordan en ferdes i naturen og tar vare på den. Flere lokallag arrangerer ferskingkurs som er tilpasset nyankomne flyktninger og innvandrere, med vekt på friluftsliv som integreringsarena. DNT tilbyr også digitale friluftskurs.

Du kan kontakte DNTs ( Den Norske Turistforeningens)lokale medlemsforening for mer informasjon og samarbeid om ferskingkurs eller andre aktiviteter.


Bibliotek

Folkebibliotek finnes i alle kommuner. Biblioteket er til for alle uansett alder, språk og funksjonsgrad. På biblioteket kan du låne bøker, lydbøker, filmer og magasiner. Biblioteket tilbyr også utlån av bøker og litteratur på flere språk. Her har du mulighet til å bruke PC med internettilgang. Bibliotektjenester er gratis. Åpningstider og tjenestetilbud kan variere fra kommune til kommune.


Støtteordninger

Om du har begrenset økonomi finnes det ulike økonomiske støtteordninger for deltakelse eller utstyr. Disse varierer fra kommune til kommune, så ta kontakt med kommunen du bor i for å finne ut hvilke muligheter som finnes.

Som foresatt kan du også søke støtte fra NAV. Hvis du er deltaker i introduksjonsprogrammet, kan det være mulighet for hjelp hos Flyktningetjenesten eller kommunen.

I idrettslaget kan du be om å få delt opp regningen i flere deler. Noen idrettslag har også egne fond eller ordninger du som foresatt kan søke om støtte fra. I noen kommuner kan organisasjoner som Røde Kors og Frelsesarmeen være behjelpelige.

Lån utstyr til sport, lek og friluftsliv helt gratis

I mange kommuner kan man låne gratis utstyr gjennom ordninger som BUA. BUA har over 200 utlånssteder.