Registrering som asylsøker

Registrering som asylsøker
Som hovedregel skal du som asylsøker registrere deg ved Nasjonalt ankomstsenter i Råde (Øst politidistrikt). Du trenger ikke timeavtale for å registrere deg ved Nasjonalt ankomstsenter.
Det er mulig å registrere seg noen andre steder i landet, men det er begrenset kapasitet for registrering i distriktene. Hvis du kontakter politiet der du er, vil du få hjelp til å reise til det nærmeste stedet du kan registrere deg. De fleste stedene må du avtale med politiet tidspunkt for registrering.
Dersom distriktet du har reist til ikke har kapasitet til å registrere deg, transporteres du til Nasjonalt ankomstsenter for å registreres der.
Det finnes to typer identitetsnummer i Norge:
- D-nummer
- Fødselsnummer
Identitetsnummeret er unikt og brukes til å identifisere deg og til å gi tilgang til tjenester i Norge.
Når du registrerer deg som asylsøker fra Ukraina, vil du få et midlertidig norsk identitetsnummer, et d-nummer. Du vil som hovedregel få opplyst d-nummeret ditt i asylsøkerbeviset som du får fra politiet. Hvis du får oppholdstillatelse, vil du få et norsk fødselsnummer.
Når du har fått norsk identitetsnummer (fødselsnummer eller d-nummer), kan du få elektronisk ID. Med elektronisk ID får du tilgang til tjenester fra stat og kommune på nett.
Hvis du trenger et sted å bo, vil du få tilbud om et oppholdssted. Dersom det er ledig kapasitet i distriktet der du er, kan du bo på oppholdsstedet frem til du får registrert deg hos politiet. Dersom det ikke er ledig kapasitet, transporteres du til Nasjonalt ankomstsenter.
Det er frivillig å bo på Nasjonalt ankomstsenter og på mottak. Hvis du har et sted å bo, kan du bo der. Vi anbefaler deg likevel til å oppholde deg på Nasjonalt ankomstsenter til du har gjennomført registreringsprosessen.
Hvis du bor privat kan du søke om midlertidig alternativ mottaksplass.
Nasjonalt ankomstsenter er det primære stedet for registrering av søknad om beskyttelse i Norge. På Nasjonalt ankomstsenter er det flere aktører som ivaretar deg, og du får en mer helhetlig tjeneste enn vi kan tilby deg i distriktene.
Når du kommer til Nasjonalt ankomstsenter, blir du tatt imot av ansatte som gir deg informasjon om hva som skjer videre. På ankomstsenteret er det Politiets utlendingsenhet (PU) som registrerer søknaden din om beskyttelse.
På ankomstsenteret har du blant annet en samtale med politiet, og du leverer passet ditt og andre identitetsdokumenter.
Du oppholder deg vanligvis i en ganske kort periode på ankomstsenteret.
Nei, det har ingen betydning hvor du registrerer deg. Dette påvirker ikke hvilken bosettingskommune du får tildelt fra IMDi. Men det er viktig at du sier fra til politiet om du har nær familie i Norge når du registrerer deg. Utlendingsdirektoratet gjør alt de kan for å tilrettelegge for at nær familie får bo på samme asylmottak.
Når du er hos politiet, avgir du fingeravtrykk og registrerer opplysninger om deg selv elektronisk. Du leverer også passet ditt og andre identitetsdokumenter.
Søknad om beskyttelse
Utlendingsdirektoratet (UDI) behandler alle søknader om beskyttelse i Norge.
Når politiet på ankomstsenteret eller lokalt politi har registrert søknaden din om beskyttelse, sender de søknaden din til UDI for behandling.
Når UDI har fått søknaden fra politiet, får du en e-post som bekrefter dette.
I noen tilfeller må politiet eller UDI gjøre ekstra undersøkelser. Du får beskjed hvis politiet eller UDI trenger å snakke med deg.
Hvis du har flyktet fra krigen i Ukraina og søkt beskyttelse i Norge, vil UDI behandle søknaden din enten som en del av en gruppevurdering (kollektiv beskyttelse) eller individuelt (ordinær beskyttelse).
På Utlendingsdirektoratet (UDI) sin nettside finner du informasjon om beskyttelse i Norge for deg som skal søke, har søkt eller har fått svar på søknaden din.
Flyktninger fra Ukraina kan få kollektiv beskyttelse i Norge. Du får kollektiv beskyttelse hvis du fyller vilkårene for en slik tillatelse.
Hvis du ikke har rett på kollektiv beskyttelse, vil du få beskjed om dette.
Hvis du ikke er blant dem som kan få kollektiv beskyttelse, vil UDI gjøre en individuell vurdering av søknaden din.
I noen saker blir det tydelig allerede ved registrering at søknaden din ikke oppfyller vilkårene for kollektiv beskyttelse. Da blir søknaden din overført til den ordinære prosedyren for beskyttelse med en gang.
I andre saker vil det først senere i saksbehandlingen bli klart at kravene som stilles til kollektiv beskyttelse ikke er oppfylt. Søknaden din vil da bli overført til den ordinære prosedyren for beskyttelse.
Ordinær beskyttelse innebærer at du får oppholdstillatelse som flyktning i Norge etter individuell vurdering av søknaden din.
Hvis du allerede har søkt om beskyttelse i et annet europeisk land eller har en oppholdstillatelse der, kan det landet være ansvarlig for å behandle søknaden din om beskyttelse. Du kan da bli sendt tilbake til det landet som er ansvarlig for å behandle søknaden din. Dette heter Dublin-avtalen.