Svar på søknaden om beskyttelse
Her finner du informasjon om hva som skjer når du har fått svar på søknaden din om beskyttelse.
Hvis du får kollektiv beskyttelse, får du et vedtak i posten med informasjon om oppholdstillatelsen din. Du får også et brev med en QR-kode som lenker til en film. Filmen forklarer rettighetene og pliktene dine i forbindelse med at du har fått kollektiv beskyttelse.
Når du er innvilget oppholdstillatelse, mottar du en e-post. Du vil også få et oppholdskort som bevis på at du har oppholdstillatelse i Norge.
Etter at du har fått oppholdskortet, får du et brev om at du er blitt tildelt fødselsnummer.
Tillatelsen for kollektiv beskyttelse gis for ett år av gangen. Ordningen med kollektiv beskyttelse kan opphøre hvis Ukraina blir trygt igjen. Oppholdstillatelsen du har fått gjelder til den utløper, selv om ordningen opphører.
Du som har fått kollektiv beskyttelse, vil automatisk få forlenget oppholdstillatelsen din når den løper ut. Du trenger ikke å gjøre noe selv for å forlenge den.
Permanent oppholdstillatelse betyr at du kan bo og jobbe i Norge på ubestemt tid.
Kollektiv beskyttelse er en oppholdstillatelse som ikke gir grunnlag for å få permanent oppholdstillatelse de tre første årene. Du kan derfor ikke søke om å få permanent oppholdstillatelse etter tre år.
Hvis Utlendingsdirektoratet (UDI) mener at du fortsatt har behov for beskyttelse etter tre år, kan du få en ny midlertidig tillatelse. UDI vil vurdere søknaden din på individuelt grunnlag.
Hvis du får en ny tillatelse etter tre år med kollektiv beskyttelse, vil den nye tillatelsen gi grunnlag for at du senere kan søke om permanent oppholdstillatelse i Norge.
Ja, du kan reise ut av Norge mens du har kollektiv beskyttelse. Merk at hvis du skal reise ut av Norge for lengre tid av gangen, kan det ha konsekvenser for oppholdstillatelsen din.
Når du skal reise til utlandet, må du ha:
- gyldig pass/utlendingspass/reisebevis for flyktninger
- gyldig oppholdskort
Hvis du deltar i introduksjonsprogrammet eller mottar økonomisk støtte fra NAV eller andre offentlige etater, må du kontakte kommunen eller NAV og opplyse om at du ønsker å reise ut av Norge. De kan informere deg om hvilke konsekvenser det har for støtten du får, og hva du må gjøre.
Hvor skal jeg bo etter at jeg har fått innvilget oppholdstillatelse?
Alle som får vedtak om midlertidig kollektiv beskyttelse, kan få tilbud om bosetting med offentlig hjelp. Dette gjelder også for personer som bor privat.
Det er Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) som bestemmer hvilken kommune du skal bosettes i.
De som velger å ikke ta imot tilbudet om bosetting med offentlig hjelp, må skaffe egen bolig og klare seg selv økonomisk. Som hovedregel mister de også retten til å delta i introduksjonsprogrammet og til å få introduksjonsstønad.
Hvis du bor i asylmottak eller i akuttinnkvartering, vil en ansatt på mottaket gjøre en enkel kartlegging av deg. Informasjonen fra kartleggingen blir brukt i arbeidet med å finne en bosettingskommune til deg, og bosettingskommunen vil kunne vite litt om deg før du blir bosatt.
Dersom du bor privat, og utenfor UDI sitt innkvarteringstilbud, må du søke om å bli bosatt med offentlig hjelp. Gjennom søknadsskjema vil du bli spurt noen spørsmål, som tilsvarer den forenklede kartleggingen i mottak.
Hvis du velger å flytte ut av asylmottaket eller akuttinnkvarteringen etter at du har fått oppholdstillatelse, men før du har fått tildelt bosettingskommune fra IMDi, blir bosettingssaken din avsluttet. Du blir da registrert som selvetablert i en kommune og får ikke tilbud om bosetting med offentlig hjelp. Du vil også miste retten til delta på introduksjonsprogrammet og mottar ikke introduksjonsstønad og andre økonomiske ytelser.